Ett litet underverk… i Eslöv!

 

Nu ska jag för en gångs skull göra lite reklam här på bloggen för det är så himla välförtjänt! Hör bara:

Att hitta Den Där Platsen som är vacker, som har goda vibbar, som drar till sig människor som vill värna om varandra och jorden, människor som vill växa och mogna som individer, ett ställe som är enkelt, nära, vänligt och där man kan få tillgång till en djupare förståelse av hur vi som levande varelser hänger ihop med allt omkring oss, känt och okänt, ett ställe som man dessutom har råd att åka till även när kassan är skral (och som välkomnar barn!), en plats att besöka och bidra till.. det kan man leta efter länge utan att lyckas. Och så finns det här, nästgårds i närheten av… ESLÖV! Eslöv, platsen som sett Johan Glans födas och som halva humorsverige älskar att häckla för dess- – tja, vad ska man säga? – Eslövskighet? För mig har Eslövskigheten fått ett nytt skimmer efter att ha spenderat huvudparten av veckan på Divinya, som ligger en kort bilfärd från Eslövs station, och den fina yogafestival, kallad Yoga Mela, som där bjöds.

Divinya är ett center för medveten livshållning vars nav är den indiske SatGuru Sri Vast, en klok och mild man som aktivt deltar i det mesta och som på ett enkelt och okomplicerat sätt generöst delar med sig av sin energi till alla som vill vara där. Tidigare låg Divinya på andra sidan Skåne och har helt nyligen flyttat till Eslöv, närmare bestämt till Farhults gård som tidigare varit en stor hästanläggning. På bara fyra veckor har Sri Vast och hans ”besättning” inför Yoga Mela skapat en helt underbar plats: förvandlat stallar till satsang/workshophallar, ridhuset till en enorm konsertarena och en annan stalldel till café. Ekologisk vegetarisk mat serveras i det gröna – ja, det var fantastiskt väder! – och där fanns t.o.m. en glassvagn med den delikataste organiska glass från Malmös bästa glasshak. Runt omkring finns den vackraste park man kan tänka sig, stället är så välskött och man känner hur alla inblandade lagt sin själ i att hålla det precis så fint som det är.

Yoga Mela är en festival som innehåller allt möjligt man kan tänka sig för inre utveckling. Där erbjuds Yogaformer av alla möjliga olika slag – alltså inte bara den Hatha/Ashtanga Yoga som de flesta ser framför sig när de tänker på Yoga, utan även andra, ofta urgamla former som t.ex. har sitt avstamp i ljud och vibration (som exempelvis Nada Yoga och Klangskålsmeditation) eller den för mig helt nya formen Inner Yoga som inkluderar energisk andning som rensar upp rejält i energikanalerna och som kopplar ihop jorden med rymden, partikeln med helheten, materia med tomhet på ett sätt som direkt går att erfara i den egna kroppen.

Yoga har blivit en ganska tom och missförstådd företeelse i väst. Här har det på många sätt blivit en produkt av det västerländska sinnelaget, fyllt med prestation och resultat. Men så som jag förstår Yoga är det ett helt sätt att leva sitt liv genom att ständigt bejaka medvetenhet, långt mer än bara några timmar i veckan. Det finns många sätt att göra det och ibland är det med lite andra ”instrument i orkestern” än i t.ex. den Tibetanska Buddhismen som jag är mer van vid, eller i Oshos fantastiska meditationer som är mitt ”hem”. Men det är ju så berikande att lyssna till många olika sorters orkestrar, vare sig den musiken ger resonans i ytterörat, innerörat eller hjärteroten.

Musik präglade verkligen hela festivalen. Där fanns olika gästande artister, de flesta i världsklass, som både höll workshops, konserter och föreställningar. Allt skedde från hjärtat och för första gången någonsin kunde jag känna med hela mig att allt det där som sägs om kärlekens kraft, att den kan förändra världen, faktiskt var alldeles sant. Det har jag liksom bara trott var tomt prat innan… och glömt bort att det ju inte är bara jag och några få till som strävar efter ett mer medvetet liv utan att vi är många. Och när många samlas på en plats  och all den energin blir kanaliserad – ja, då kunde jag känna hur partiklarna rubbades i de gamla mönstren och att en ny, vackrare verklighetsvariant började bli synlig.

Sista kvällen spelade Mirabai Ceiba vid den avslutande konserten och när vi alla raglade ut i den ljumma natten många timmar senare var vi rusiga av något jag skulle önska alla fick dricka av i djupa klunkar: musik, kärlek, gemenskap och en mild nyfikenhet.

Hope, folks!

Divinya finns här: http://www.divinya.org 

På Divinya kommer det finnas regelbundna arrangemang, helgretreat, längre kurser, möjlighet att delta i volontärarbete med trädplantering m.m. samt förstås den unika möjligheten att få sitta i satsang med en levande Mästare, Sri Vast.

Besök stället med ett öppet sinne och inga som helst förhoppningar om att det schema man tror ska gälla faktiskt gör det. För det är helt ok att släppa taget och lita på ögonblicket!

Annonser

2 reaktioner på ”Ett litet underverk… i Eslöv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s