Klangbad

Ljud är verkligen fantastiskt; en vibration som ger resonans i en kropp. Om man ringer i en kyrkklocka och en annan klocka befinner sig bredvid så får även den bredvid ljud i sig, materialet börjar sjunga av sig självt. Samma sak har jag hört är fallet med välstämda gitarrer! Och människor.

Speglingsneuroner är ju något som det forskas på numera, de är tämligen nyupptäckta. De ger oss förmågan att uppleva det någon annan upplever på samma gång. Bebisar härmar utan att vara medvetna om det, det sker spontant. Hästar lär också ha speglingsneuroner som ”vibbar” med människan och skapar en intuitiv kommunikation utifrån det energifält som både häst och människa kan befinna sig i när båda är grundade, i lyssning och harmoni med varandra. Och människor vibbar förstås med andra människor, ju klarare och starkare vibb vi tar emot från en annan människa desto mer lyfts vår egen. Vi påverkar varann. Det är t.ex. därför det är så kraftfullt att sitta med en andligt mogen person; vibben skapar resonans i den del av oss själva som påminner om andra, högre värden än de vi kanske klamrar oss fast vid i vardagen (eftersom vi inte fått tillfälle att ifrågasätta dem i de sammanhang vi befunnit oss i, och vår kultur knappast bejakar dem).

Jag är dessutom högst konkret medveten om att hörseln inte är begränsad till örat… för jag hör (inte bara känner, nej faktiskt hör) med ögonen, med ryggen, med magen… Jag kan uppleva ljud på massor av olika vis. Tror alla kan det utan att veta om det. Första gången jag märkte det var något år efter mitt uppvaknande när jag under en meditation kände att mina pupiller reagerade på ljudet från den rytm som spelades under meditationens ena fas. Jag trodde det var inbillning, men det händer faktiskt varje gång som en viss rytm eller ljudfrekvens når mig. Koko? Tja, tro’t den som vill men för mig är detta vardag. Jag känner dessutom andra människors rörelser som att de sker i mig själv när jag är lugn och grundad, en otroligt bra egenskap när jag ger sessioner för det gör det lätt att förnimma min klient, men första gången blev jag helpaff. Det är som min förståelse för vad sinnena egentligen är ständigt expanderar. Numera tycker jag det inte är så konstigt längre att se genom stängda ögonlock när jag ska sova… men länge tänkte jag att jag inbillade mig det. De flesta verkar försöka förstå såna här fenomen utifrån och in, men för mig är det tvärs om: jag får en direkt upplevelse av något och får ta reda på vad det är genom erfarenhet. Lite förbryllande ibland, men livet är inte tråkigt i alla fall!

Idag var jag på Klangbad med Tina Quartey, slagverksmusiker. (Du hittar hennes hemsida HÄR ). Jag har haft förmånen att jobba med Tina då jag varit koreograf till en del föreställningar där hon skapat musiken, bl.a. under en turné till Kerala i Indien. Tina har varit i Indien flera gånger sedan dess och haft transformerande upplevelser, vilka tagit konkret form i en bok: ”I took a quantum Leap of Faith and I fell” och som förstås även präglar hennes musik. Nu håller hon regelbundet sk. klangbad där deltagarna verkligen blir översköljda – nej, genomsköljda! – av ljudvibrationer från gong-gongar, klangskålar och andra instrument. För en deltagare är det en övning i konsten att ta emot, släppa taget och bli mottaglig för vad som sker när kroppen blir exponerad till ljudvågorna från Tinas instrument. För visst händer det en hel massa, förutom att man blir djupt och välgörande avslappnad! De stora gongarnas klang är mäktig och skapar övertoner som går djupt in i benstommen. Man blir liksom välstämd, som en mänsklig resonanslåda. Att lyssna med bäckenet skedde av sig själv när klangernas vibration var så stark (inte volymen, alltså, utan själva vibben) och blodomloppet blev vitaliserat, hjärtat lyssnade och blev mer levande, och känslan sitter i fortfarande trots att det gått flera timmar. Jag känner mig helt rentvättad på insidan! Som att tusen små vänliga skurborstar har skrubbat med mjukt bestämda tag i alla energikanaler och blodådror. Det susar och surrar och viskar i hela mig!

Nyligen har det börjat forskas på vad som egentligen händer rent fysiologiskt när man är exponerad för den här sortens klanger. Det visar sig nämligen att blodkropparna påverkas på ganska remarkabla sätt. Och jag förstår att det är sant när jag upplever känslan i mig själv just nu.

Det ska bli spännande att se vad jag drömmer i natt, för det brukar ofta hända fina saker på insidan när energin kommer i flow. Jag har känt mig lite stagnerad ett tag så jag har bejakat energi på nya sätt. Förutom att jag använder mig av the Wim Hof method, som jag skrev om i förra inlägget, har jag dessutom gjort en regressions-session som innebar ny insikt i gamla mönster, fast kroppen blev så öm att jag endast med svårighet kunde röra mig dagen efter (trots att jag fick en välgörande massage av en kompis!) innan energin så småningom hamnade i nytt flow igen. Sov 12 timmar på raken i går natt och drömde massor, vaknade lite mjukare… så det gjorde gott!

Tack, Tina, och alla fina människor som delar med er av näring för alla som vill växa lite mer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s